miercuri, 3 decembrie 2008

Câteva consideraţii despre votul - ruletă

După câteva luni bune de absenţă am reluat comunicarea în spaţiul virtual. Am rămas, însă, datoare cu o explicaţie. Într-una din zile, un hâtru prieten, întrebând-u-mă cum mai stau cu redactarea tezei de doctorat mi-a replicat după răspunsul meu "justificativ" că poate o voi susţine odată cu cea a fiicei mele, care acum este studentă în anul doi. Atunci am luat hotărârea să nu mai pierd timpul cu nimic altceva până nu finalizez această lucrare. În viaţă se întâmplă adesea să subordonăm marilor proiecte problemele cotidiene care ne consumă extrem de mult timp. Şi cum acestea din urmă nu se termină niciodată, celelalte sunt amânate sine die. Cum între timp am reuşit să-mi susţin teza de doctorat, îmi pot permite acum să revin în blogosferă.

Iar primul subiect pe care vreau să-l comentăm împreună este acela al recentelor alegeri generale desfăşurate după un aşa zis sistem de vot uninominal. Proaspăt încheiatele alegeri lasă un gust amar până şi celor care au reuşit să ocupe un loc de parlamentar la redistribuirea care a semănat cu un joc de ruletă. Este evident că acest experiment din viaţa României este un eşec. De ce? Pentru că a demonstrat că nu reflectă voinţa alegătorilor (aceştia, în marea lor majoritate, nu au înţeles sistemul şi i-au confundat pe candidaţi cu primarii, aşteptând de la cei pe care urmau să-i aleagă rezolvarea unor probleme de administraţie locală), nu ajută partidele politice în a promova oameni de calitate şi de expertiză, consumă extrem de multe resurse şi crează inechităţi în privinţa susţinerii materiale a unei campanii. Adaug la toate acestea că fraudele au fost şi mai mari decât în precedentele alegeri, iar dovezile materiale legate de aceste fraude nu vor exclude din Parlamentul României nici un candidat, pentru că este evident că acele cumpărări de voturi şi mituiri au fost operate prin terţe persoane.

Firesc este să ne punem întrebarea cine poartă atunci vina pentru acest experiment eşuat? Răspunsul cel mai simplist ar fi să-l incriminăm doar pe Traian Băsescu. El este doar cel care, sperând să mai agonisească ceva capital politic, a susţinut în deja arhicunoscutul său stil populist că prin schimbarea sistemului de vot cetăţenii vor putea să-i sancţioneze pe acei oameni politici cu o imagine negativă sau bănuiţi că ar fi corupţi. Că nu s-a întâmplat aşa ne-o dovedeşte cu o ironie amară chiar un proaspăt ales în judeţul Cluj, care şi-a făcut ultima parte a campaniei electorale din arestul poliţiei. Dar de vină sunt şi liderii celorlalte partide parlamentare care s-au angajat în această spirală a ipocriziei deşi ştiau că sistemul propus este deficitar şi seamănă cu o loterie.

Este evident că în această perioadă atenţia tuturor este îndreptată către negocierile pentru formarea viitorului guvern, aşa că o analiză temeinică a ultimelor alegeri va fi amânată, cel mai probabil, pentru începutul anului viitor.