luni, 2 septembrie 2013


Un altfel de Văcăreşti! (IV)

Acest proiect al regimului comunist, început spre sfârşitul anilor 80, avea în vedere amenajarea unui lac, ce ar fi trebuit să reechilibreze luciurile de apă din jurul Capitalei, pe direcţia N-S, în special salba de lacuri deja amenajată în zona de nord a oraşului, zona Herăstrău. Chiar dacă proiectul în sine era pozitiv, modul în care regimul comunist a procedat, a creat nişte răni nevindecate încă, de care, din păcate, diverşi indivizi au încercat să profite.
Tehnic vorbind, acest colţ de rai are o suprafaţă totală de 182,9901 ha, este localizat în sudul Bucureştilor, în Sectorul  4, între cartierele Timpuri Noi şi Vitan la nord şi Berceni la sud, la sud de Râul Dâmboviţa. În imediata apropiere a acestuia, în interiorul unui patrulater format de patru artere principale ale capitalei se află: la nord, Spaliul Unirii; la est, Şoseaua Vitan-Bârzeşti; la sud, Şoseaua Olteniţei; la vest, Calea Văcăreşti. În alte cuvinte, chiar în centrul Capitalei României s-a născut o oază de biodiversitate, un parc natural deosebit de frumos, un dar şi un noroc pe care puţine alte metropole l-au avut.
În zona Văcăreşti s-a format în peste 25 de ani un ecosistem acvatic, alimentat de izvoare subterane, cu întinderi de mlaştini, ochiuri de apă, stufăriş, crânguri de sălcii, cuiburi de plopi, perdele de trestie şi stuf, ce mărginesc zona umedă, toate acestea constituind în special habitatul păsărilor de baltă care au ajuns să cuibărescă şi să se înmulţească aici, dar şi a multor specii de reptile, insecte, broaşte şi chiar mamifere.
Este un excelent exemplu de cum poate natura să-şi recâştige drepturile fără niciun fel de ajutor din partea omului, chiar în mijlocul celei mai mari aglomerări urbane a ţării.
Ecosistemul este unul viabil, cu prezenţa tuturor elementelor lanţurilor trofice. Ţinând cont de trecutul zbuciumat al zonei, este extraordinar cum natura a putut să recucerească atât de rapid şi cu o intensitate formidabilă o zonă intens încercată.
Pe lângă aspectul dezolant al rambleelor interioare betonate, presărate de numeroase deşeuri aruncate cu nepăsare, zona palpită de viaţă şi cu un efort minim ar putea fi ecologizată şi amenajată în folosul naturii şi al locuitorilor Capitalei, o excelentă platformă pentru apropierea omului de natură şi cunoaşterea acesteia, pentru educaţia în spiritul ecologiei a tinerei generaţii, pentru activităţi ştiinţifice, dar şi pentru recreere şi petrecerea timpului liber. Un exemplu în acest sens îl constituie deja celebrele parcuri naturale Reserva Ecológica Costanera Sur, unu imens spaţiu verde acoperind 353 de ha situat în capitala argentianiană Buenos Aires care are peste un milion de vizitatori pe an; parcul natural Südgelände care a luat naştere pe locul unei foste staţii de triaj berlineze, pe o suprafaţă de 18 ha; Nantes, unde încă din anii ’70 activităţile de amenajare teritorială au avut ca scop limitarea peirderii diversităţii biologice, aducând orasului titlu de Capitala Europeană Verde în 2013; Wetland Centre din Londra, care este o rezervaţie umedă formată pe locul unor bazine victoriene nefolosite.  
În privinţa florei şi vegetaţiei vă pot spune că în decursul anilor s-au format habitate extrem de interesante. Aproape că natura s-a reinventat în acest spaţiu al tuturor şi nimănui. Deşi este vorba de comunităţi recent instalate, a fost semnalată şi apariţia uneia foarte rare: Wolffia arrhiza. Prin unicitatea ei, zona oferă oportunitate pentru botanişti în a face cercetări asupra unui spaţiu perturbat timp de zeci de ani şi care îşi revine treptat, fără ajutorul oamenilor.
Ţinând cont de evoluţia zonei, care a fost puternic afectată de activităţile antropice, fauna poate fi caracterizată mai ales, printr-o extraordinară capacitate de revenire, speciile existente aici au recucerit zona în ultimii 20 de ani. Remarcabil este faptul că aici sunt prezente specii ce aparţin mai multor grupuri şi alcătuiesc, alături de speciile floristice, un ecosistem aflat în stare de echilibru natural, prin prezenţa tuturor treptelor piramidelor trofice. Păsările sunt cel mai bine reprezentate, găsind aici un excelent loc de odihnă, cuibărire şi hrană. Conform Societăţii Ornitologice Române, aici trăiesc 92 de specii de păsări, conservarea lor fiind prioritară în România. Amintesc doar corcodeii, cormoranii, stârcii şi lebedele.
Reptilele prezente aici sunt ţestoasa de apă europeană, şopârla cenuşie şi şarpele de casă. Amfibienii sunt reprezentaţi de tritonul comun, tritonul cu creastă, izvoraşul cu burta roşie şi broasca mare de lac. Poate că mamiferele sunt mai slab reprezentate, fiind ultimele sosite în acest areal. Cele mai numeroase sunt rozătoarele, dar şi nevăstuica şi vulpea şi-au găsit un culcuş aici.

Dragi prieteni, după ce v-am prezentat aceste date, nu aveţi şi voi senzaţia că Divinitatea, prin acest colţ de rai ne-a redat ceea ce un regim tiranic a hotărât să dărâme în fatidica zi de 2 decembrie 1984, zidind şi dăruindu-ne un ecosistem care să vindece rana istoriei?!

Niciun comentariu: